W dniu 28 kwietnia w naszej szkole odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny "EKO SZEF", którego przewodnimi produktami były burak i marchewka. W wydarzeniu wzięli udział uczniowie z różnych klas, prezentując swoje umiejętności kulinarne oraz kreatywne podejście do gotowania z użyciem zdrowych produktów. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dania, w których główną rolę odgrywał jeden z wybranych warzyw. Powstały zarówno tradycyjne potrawy, jak i nowoczesne interpretacje np. tartaletki owsiane z kremem z buraka i pomarańczy, kurczak w sosie śmietanowo-batatowym, musem z buraka i puree ziemniaczanym, piętrowe ciastka marchewkowe z kremem mascarpone oraz owocami. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd potraw, ale również kreatywność, technikę pracy, estetykę podania oraz wykorzystanie zasady "zero waste" w kuchni. Po burzliwych naradach zwycięzcami konkursu została Kamila Potok i Dawid Tomaszewski z klasy 4T, którzy przygotowali zupę krem z buraka i śliwek podany z serem brie oraz grzankami, a także ciasto brownie z buraka. Przyznano także wyróżnienie za najoryginalniejsze danie, które przygotowała Agnieszka Michalik z klasy 3 T2 - tortilla z warzywami w stylu azjatyckim. Wydarzenie zakończyło się rozdaniem dyplomów i upominków dla uczestników.