Wycieczka przedmiotowa klasy 1CK do restauracji Collina
24-04-2025 12:38:53
W dniu 23 kwietnia 2025 r. uczniowie klasy 1CK wzięli udział w wycieczce przedmiotowej do restauracji Collina w Zbrosławicach. Celem wycieczki było poznanie pracy w gastronomii od kuchni oraz rozwijanie umiejętności praktycznych. Na miejscu uczniowie mieli okazję własnoręcznie przygotować pizzę pod czujnym okiem prawdziwego pizzermena Kuby, który krok po kroku wprowadzał ich w tajniki włoskiej sztuki kulinarnej-od formowania ciasta, przez dobór składników, aż po pieczenie w piecu. Była to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja do nauki o zasadach zdrowego żywienia oraz pracy zespołowej. Następnie uczestnicy wycieczki poznali tajniki parzenia kawy. Pod czujnym okiem baristki Angeliki dowiedzieli się, jak działa ekspres do kawy, czym różnią się poszczególne rodzaje kawy oraz jak poprawnie przygotować cappuccino. Uczniowie mogli samodzielnie zaparzyć swoją kawę, co sprawiło im wiele radości. Wycieczka była bardzo udana - uczniowie wrócili pełni wrażeń, nowych doświadczeń i z uśmiechem na twarzach. Dziękujemy właścicielom oraz obsłudze restauracji Coliina za ciepłe przyjęcie i inspirującą lekcję gastronomii.